Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Τι κάνουμε το Σαββατοκύριακο?

Αγαπημένη μου γειτονιά μου, μόλις διάβασα ένα άρθρο το οποίο μου έθεσε ερωτηματικά.
Αλήθεια τι κάνω τα Σαββατοκύριακα, που δεν δουλεύω? Δουλεύω και ξαναδουλεύω, στο σπίτι αυτή τη φορά.
Όταν εργάζεσαι, όσα και να κάνεις μέσα στο πενθήμερο, δεν αρκούν για να πεις ότι διατηρείς ένα σπίτι πεντακάθαρο και όλα τα μέλη της οικογένειας ικανοποιημένα.Έτσι το Σαββατοκύριακο καλείσαι να καλύψεις τα κενά του σπιτιού και της οικογένειας.
Δεν πρέπει να είναι έτσι όμως, υπάρχω κι εγώ και η ανάγκη μου για ξεκούραση και φόρτιση των μπαταριών μου, που αν μένει ανικανοποίητη, η επόμενη βδομάδα με βρίσκει κουρασμένη από την αρχή της κιόλας.... και να ένας ακόμα 'φαύλος κύκλος".
Σας παραθέτω το άρθρο λοιπόν, το οποίο εμένα προσωπικά, μου φάνηκε χρήσιμο, γιατί πολλές φορές αν και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις , χρειάζεσαι την ανάλογη προτροπή.
Το βρήκα στην σελίδα http://www.epithimies.gr. και σας το παραθέτω ολόκληρο.

Αν περνάτε το Σαββατοκύριακο σας κάνοντας διάφορες δουλειές στο σπίτι, είναι καιρός να πάρετε πάλι το παιχνίδι στα χέρια σας.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να τρέχουμε από την μία υποχρέωση στην άλλη, προσπαθώντας να τα προλάβουμε όλα: δουλειά, οικογένεια, σπίτι και τις αναπάντεχες αναποδιές που φέρνουν τούμπα όλα όσα είχαμε σχεδιάσει. Από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή το πρόγραμμά μας είναι ασφυκτικό κι έτσι όταν επιτέλους έρθει το Σαββατοκύριακο το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να χαλαρώσουμε, να ασχοληθούμε με εμάς…
Ποιος όμως θα ασχοληθεί με τα ψώνια, τον κήπο, τις δραστηριότητες των παιδιών και τη γιαγιά που δεν έχουμε επισκεφτεί εδώ κι ένα μήνα; Αν πάλι περάσουμε το Σαββατοκύριακο κάνοντας τις συνήθεις «αγγαρείες» και πηγαινοφέρνοντας την οικογένεια με το αυτοκίνητο, τότε η Δευτέρα στη δουλειά θα μας βρει κακοδιάθετες και παραπονεμένες.

Στόχος: η ισορροπία
Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας από κάθε πλευρά –σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και ψυχικά. Γι’ αυτό αναλογιστείτε αν κάθε βδομάδα, σε κάποια στιγμή, φροντίζετε όλες αυτές τις πτυχές του εαυτού σας.
Μετά από ένα εξαντλητικό πενθήμερο, το Σαββατοκύριακο πρέπει να το αφιερώσετε όσο μπορείτε στο να «φορτίσετε τις μπαταρίες σας». Να γεμίσετε ενέργεια και να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας. Πώς;  Γράψτε μία λίστα με τα πράγματα που λατρεύετε να κάνετε και βρείτε χρόνο για ένα τουλάχιστον από αυτά μέσα στο σαββατοκύριακο.
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο, απλά κάτι που θα σας δώσει την ευκαιρία να αλλάξετε ρυθμούς. Το Σαββατοκύριακο προσπαθήστε να μην ασχοληθείτε με τίποτα που κάνετε μέσα στην εβδομάδα, έστω και για μια ώρα μόνο. Ένα μικρό διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας θα σας κάνει πιο παραγωγική κι ευδιάθετη.
Κάντε τη ζωή σας πιο απλή
Το αξιοπερίεργο είναι ότι αν ακυρώσετε κάποιες υποχρεώσεις από το πρόγραμμά σας, η ζωή φαίνεται πιο γεμάτη. Έτσι κερδίζετε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίστε τη ζωή σας. Αντί να τρέχετε ολοταχώς προς το μέλλον σας, ασχοληθείτε με το παρόν. Είναι το μόνο πράγμα που έχει νόημα ή αξίζει να μας προβληματίζει!
Όταν μας κυριεύει το στρες και μονίμως τρέχουμε για να προλάβουμε, τα αποθέματά μας εξαντλούνται και ο οργανισμός μας εξασθενεί. Δεν είμαστε ικανές να δούμε τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν δίπλα μας και δεν απολαμβάνουμε τη ζωή που έχουμε τώρα. Για να βρείτε χρόνο για τα πράγματα που θέλετε να κάνετε, αφήσετε πίσω κάποιες δραστηριότητες που δεν σας ταιριάζουν πια. Προσπαθήστε να πείτε ‘όχι’ όταν κάποιοι σας ζητούν χάρες και μην αναλαμβάνετε υποχρεώσεις κι ασχολίες που καταναλώνουν χρόνο και ενέργεια.
Κόψτε τις συναναστροφές που δεν σας προσφέρουν τίποτα και μην αισθάνεστε υποχρεωμένες να αποδέχεστε κάθε πρόσκληση που σας κάνουν. Επανεξετάστε τις οικονομικές σας φιλοδοξίες. Η ψυχική υγεία και οι σχέσεις με τους δικούς σας είναι πολύ πιο σημαντικές.

Επιτέλους, Παρασκευή!
Όλες μας το έχουμε πει, αλλά σκεφτείτε πόσο τρομακτικό είναι να ζούμε μόνο για οκτώ μέρες κάθε μήνα! Όχι μόνο σπαταλάμε τη ζωή μας αλλά περιμένουμε ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι τόσο εκπληκτικό που θα μας κάνει να ξεχάσουμε τα βάσανα της εβδομάδας.
Η λύση βρίσκεται λοιπόν, όχι μόνο στο να απολαμβάνουμε περισσότερο το Σαββατοκύριακο, αλλά στο να μάθουμε να απολαμβάνουμε την κάθε μας μέρα, έστω και για λίγες στιγμές. Αυτές είναι αρκετές για να μας προσφέρουν μια πιο θετική διάθεση και την πνευματική ή σωματική ξεκούραση που τόσο χρειαζόμαστε.
Τα φιλιά μου και Καλό Σαββατοκύριακο!

15 σχόλια:

 1. Καλημέρα..πολύ ενδιαφέρον..καλά έκανες που το έβαλες και ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας...Φιλούθκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλίμονο και αν δεν το έκανα...τι είμαστε εδώ? Πως θα αποκτήσουμε αρμονία στη ζωή μας?Φιλάκια γλυκά και σου έρχομαι!

   Διαγραφή
  2. Σωστά !! Μόνο μια Αρμονία μπορεί να μιλήσει για την αρμονία :) Ευχαριστώ που θα περάσεις από το φτωχικό μου ..μια νέα ιδέα αφορά η σημερινή μου ανάρτηση.. Φιλούθκια

   Διαγραφή
 2. Έτσι κάνουμε όλες... περιμένουμε πώς και πώς το σαββατοκύριακο και στο τέλος δεν μένει χρόνος για τίποτε άλλο πέρα από τις δουλειές! Χρήσιμο το άρθρο. Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω όσα λέει! Φιλιά! Και καλό Σ/Κ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρέπει να αλλάξουμε τελείως νοοτροπία νομίζω, για να ακολουθήσουμε τις συμβουλές αυτές.Αλλά ειλικρινά, έχουμε ανάγκη να γεμίζουμε μπαταρίες, ώστε να μπορούμε να δίνουμε πιο πολλά σε όσους αγαπάμε.Φιλιά.

   Διαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Γεωργία ! Ακολούθησα πιστά τα όσα αναφέρεις όλα τα χρόνια που εργαζόμουν ,το ίδιο κάνω και τώρα που δεν εργάζομαι !Δουλειά ,σπίτι ,παιδιά ,δουλειές ,ψώνια !
  Διαπίστωσα ότι δεν αγαπώ καθόλου τον εαυτό μου παρά μόνο τους άλλους ... "Μέγα λάθος"!Κάποιες φορές τα καταφέρνω ,κάποιες "κυριαρχούν " οι υποχρεώσεις ! Καλό Σαββατοκύριακο και love yourself !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι σαν να μιλάω για τον εαυτό μου, η κατάθεση σου.Απλά εξακολουθώ να εργάζομαι.. και είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι γύρω μου που αγαπώ και θέλω να προσφέρω.Όμως αν εγώ δεν είμαι καλά, πως θα γίνει αυτό?Σκέφτομαι πως τελικά πρέπει πρώτα ν΄αγαπάς τον εαυτό σου, για να μπορείς να αγαπάς και τους άλλους.Το είπε και ο Ιησούς, μιας και διανύουμε την εβδομάδα των Παθών Του, "Αγαπάτε Αλλήλους ως εαυτόν"..δεν έμεινε στο "Αγαπάτε Αλλήλους".Φιλιά και Καλή Ανάσταση.

   Διαγραφή
 4. Αχ κι εγώ σε αυτή την κατηγορία βρίσκομαι: το ΣΚ κάνω τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού!
  Ενδιαφέρον το άρθρο πολύ!
  Φιλάκια κοπέλα μου! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εμένα η Παρασκευή νομίζω πως είναι η πιο γεμάτη μέρα μου...
  Αλλά ακόμη κι όταν το Σ/Κ είναι ελαφρύ σε πρόγραμμα, ψάχνω και βρίσκω να κάνω κάτι εξτρά... ένα φαγητό παραπάνω, μια κατασκευή, να πάρω τηλέφωνα, να καλέσω φίλους....
  Επομένως εξτρα φουλ και το Σ/Κ.
  Για να καταλαβαίνω ότι ζω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Sometimes we need to have a break...it' s very important not only for our body but also for our mind!
  Kisses
  Alessandra

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Gracias por estar...hay veces en las que mejor no hacer nada.

  Besos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Georgette,
  Right now, I am trying to figure out the best solution to a problem, so I thank you for reminding me that I am special and to take care of ME. When we are happy, then it's easier to be good to others. That's the best advice I've gotten in a long time.

  Have a lovely Sunday, dear.

  Love,
  ~Sheri

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να θυμόμαστε να χαλαρώνουμε! Όσο γεμίζουμε τα σ/κ με υποχρεώσεις και δραστηριότητες, τόσες περισσότερες άδειες στιγμές θα έχουμε. Κι αν δεν το αλλάξουμε αυτό εμείς για τον εαυτό μας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας.
  Πολλά φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πολύ ωραίο άρθρο!!!Οι δουλειές ποτέ δεν τελειώνουν κι όμως πρέπει να βρίσκουμε το χρόνο να απολαμβάνουμε την κάθε μας μέρα!!!Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τις συμβουλές του!!!Φιλάκια πολλά,καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. καλημερα Αρμονια-Γεωργια μου!!!
  καιρο εχω να σου γραψω, μα οχι να σε διαβασω! ;ο)
  περναω βιαστικα και παιρνω τις δοσεις μου σε αισιοδοξια και φευγω παλι...
  πως μαζευονται ολα ετσι τελευταια....με εχουν παρει καπακι τα παντα και δεν προλαβαινω σχεδον τπτ!!!
  ποσο μα ποσο δικιο εχεις με αυτο το αρθρο σου...κι εγω δηλωνω μια ομοιοπαθουσα και μαλιστα δεν ειμαι απλα κακοδιαθετη, μα με 3 βουνα νευρα καθε κυριακη βραδυ που εχει φυγει "αλλο" ενα σαβ/κο κι εγω δεν εχω βαλει κ...κατω, αντιθετως ξεπατωνομαι σαν την τρελλη....
  Τα τελευταια μαλιστα σ/κ τρεχουμε σε υποχρεωσεις εξω-οικογενειακες και ελαχιστοποιηθηκε ΚΑΙ ο μεταξυ μας χρονος σαν οικογενεια...τζιφος!!!
  Περιμενουμε πως και πως το Πασχα να γεμισουμε μπαταριες...
  προσπαθω να μην εχω μεγαλες προσδοκιες, μα με τετοιο λουκι, γινεται να μην περιμενεις την..."Ανασταση"???

  Να περασετε ομορφα, γλυκουλα μου, και να εχετε ενα Καλο κι Ευλογημενο Πασχα!!!
  Φιλια και δυνατη αγκαλιτσα!!! ;ο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή