Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Το νόημα της ζωής!


Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με πέτρες.

 Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει πήρε από τη χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
 - Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.
Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές, η δουλειά μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, τα στερεοφωνικά μας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.

Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα. 

Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τα στερεοφωνικά σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες.

Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:
-Καλά, η μπύρα τί αντιπροσωπεύει;
Ο καθηγητής γελώντας του απαντά:
- Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω.
Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για δυο μπυρίτσες!
ΠΗΓΗ: www.piperies.gr

11 σχόλια:

 1. Πάρα πολύ ωραίο.... συμφωνώ με τον καθηγητή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ που πέρασες και άφησες το σχόλιο σου.Το έχω διαβάσει από παλιά, αλλά με κάποιο τρόπο ήρθε στα χέρια μου πάλι σήμερα και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.Κάποιες φορές είναι καλό να θυμόμαστε τα σημαντικά.Φιλιά!

   Διαγραφή
 2. Ωραίος ο καθηγητής!!!
  Φιλάκια, καλό απόγευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς το μου!Χαίρομαι που ήρθες!όντως ωραίος ο καθηγητής.Μακάρι οι μισοί που διδάσκουν να ήταν έτσι χαρισματικοί, σαν αυτόν τον άνθρωπο της ιστορίας.Φιλάκια.

   Διαγραφή
 3. Το ήξερα από χρόνια!! Νά'σαι καλά που μου το ξαναθύμησες!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ..και το ΄ξερες και το τηρείς..το νιώθω!Φιλιά πολλά!

   Διαγραφή
 4. I agree with him!! His words are very beautiful.
  Kisses
  Alessandra

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι 2 μπυρίτσες, όπως ξέρω εγώ την ιστορία, αφορούν την παρέα ενός φίλου που είναι πάντα ευεργετική.
  Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι ένα πολύ πιο όμορφο τέλος της ιστορίας, η δική σου εκδοχή.Η παρέα ενός φίλου να είναι το περίβλημα όλων των μικρών και των μεγάλων στη ζωή σου!Μου χάρισες ένα χαμόγελο.Ευχαριστώ!

   Διαγραφή
 6. εγω πινω κρασακι οποτε οκ μου κανει ... τελειο ποιος το εφαρμοζει δεν ξερω

  φιλιαααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή