Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Πώς να αποκτήσεις αυτοπεποίθησηΑν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, ή αν όση διαθέτετε, σας εγκαταλείπει ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεστε, τονώστε την  με 10 απλές ασκήσεις.
Η αυτοπεποίθηση δεν είναι ένα χάρισμα με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά κάτι που αποκτιέται μέρα με τη μέρα. Απαιτεί όμως και προσπάθεια εκ μέρους μας.

Αν για παράδειγμα δεν βάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας με ότι καταπιανόμαστε, ή δεν κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε όλα όσα θεωρούμε ελαττώματα, ελλείψεις ή αδυναμίες μας, δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ποτέ αυτοπεποίθηση. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση που μένουμε κολλημένοι στις αποτυχίες μας και ξεχνάμε όλες εκείνες τις φορές που με τις μικρές αλλά δικές μας δυνάμεις καταφέραμε κάτι, έστω και πολύ ασήμαντο.

1.Εστιάστε στα ατού σας

Κάθε φορά που σκέφτεστε «δεν μπορώ να..», επαναλαμβάνετε πολλές φορές φωναχτά «μπορώ να...». Κάθε φορά που σας καρφώνεται στο μυαλό η ιδέα ότι «δεν αρέσω γιατί δεν είμαι ψηλή ξανθιά με γαλανά μάτια», επαναλάβετε πολλές φορές και φωναχτά «αρέσω γιατί είμαι ο εαυτός μου».

2.Οραματιστείτε τον εαυτό που ονειρεύεστε

Κάθε φορά που πρέπει να κάνετε κάτι που σας φοβίζει,  κλείστε τα μάτια και οραματιστείτε τον εαυτό σας να το κάνει όπως ακριβώς θα θέλατε. «Δείτε» τον εαυτό σας να λέει ακριβώς αυτά που θέλετε να πείτε, να τα λέει με τον τρόπο που νιώθετε ότι πρέπει να τα πείτε. «Δείτε» τους άλλους να ανταποκρίνονται θετικά απέναντί σας, να σας λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε. Επαναλάβετε αυτόν τον οραματισμό πολλές φορές, γράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το σενάριο που θα θέλατε να παιχτεί στην πραγματικότητα: σε ποιο περιβάλλον εκτυλίσσεται το περιστατικό, τι φοράτε, τι λέτε,  τι σας απαντούν...


3. Χαμογελάστε

Δεν εννοούμε να κυκλοφορείτε συνεχώς με ένα χαμόγελο στα χείλη, αλλά να νιώθετε μέσα σας χαμογελαστοί.  Εννοούμε να χαλαρώσετε, να σταματήσετε να σκέφτεστε τι σκέφτονται οι άλλοι για σας, να μην είστε μουτρωμένοι και κλεισμένοι στον εαυτό σας. Χαμογελάστε όταν κάποιος απευθύνεται σε σας ή εσείς σε κάποιον άλλον. Το χαμόγελο αφοπλίζει τους επιθετικούς ανθρώπους, καλμάρει τους θυμωμένους και δίνει θάρρος στους άλλους για να σας προσεγγίσουν.

4.Μάθετε να λέτε ΟΧΙ

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι λέγοντας συνέχεια ΝΑΙ οι άλλοι θα σας συμπαθήσουν περισσότερο ή θα σας αποδεχτούν ευκολότερα. Όπως είναι λάθος να τσακώνεστε κάθε φορά που θέλετε να αρνηθείτε κάτι στους άλλους. Ακόμα και αν βρεθείτε σε κατάσταση αδυναμίας και συναινέσετε σε κάτι που δεν θέλετε, υπάρχει πάντα ο χρόνος για να δηλώσετε ότι αλλάξατε γνώμη. Ούτε χρειάζεται κάθε φορά που δεν συμφωνείτε με κάποιον ή πρέπει να του πείτε κάτι δυσάρεστο, να ζητάτε συγνώμη, ή να αραδιάζετε χίλιες δυο δικαιολογίες. Απλώς πείτε ότι έχετε να πείτε ευγενικά και ήρεμα.

5.Μιλάτε με σταθερή φωνή και ήρεμο τόνο

Κάθε φορά που νιώθετε αμηχανία ή αγωνία, η φωνή σας τρέμει, το σώμα σας σφίγγεται, η καρδιά σας χτυπάει πιο δυνατά. Πάρτε βαθιές εισπνοές και χαλαρώστε το σώμα σας αρχίζοντας από τα δάχτυλα των ποδιών και ανεβαίνοντας προς τα πάνω, μέχρι και το μέτωπό σας. Όταν νιώσετε εντελώς χαλαροί , τότε μιλήστε. Ακόμα καλύτερα κάντε καθημερινά πρωί και βράδυ την ίδια άσκηση.
Να θυμάστε ότι για να μιλήσετε με σταθερή φωνή και να διατηρήσετε την ηρεμία σας, είναι πολύ σημαντικό  να έχετε μια κατασταλαγμένη επί του θέματος άποψη. Να πιστεύετε αυτό  που θα πείτε ,  να θέλετε πραγματικά αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε.

6. Λίγα λόγια, απλά και καλά

Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους άλλους ή να τραβήξετε την προσοχή τους χρησιμοποιώντας πολλά λόγια, μεγάλες φράσεις και στομφώδεις λέξεις. Μιλήστε απλά και σύντομα, όπως ακριβώς κάνετε όταν μιλάτε με τον εαυτό σας ή με τους οικείους σας. Τα πολλά λόγια, τα πολλά επιχειρήματα, οι «εξυπνακίστικες» εκφράσεις, οι μακροσκελείς περιγραφές και οι πολλές παρομοιώσεις, οι αναλύσεις επί των αναλύσεων, οι εξηγήσεις και οι επεξηγήσεις, μαρτυρούν άνθρωπο ανασφαλή, άνθρωπο που δεν είναι σίγουρος γι αυτά που υποστηρίζει.

7. Κοιτάζετε τους άλλους στα μάτια

Χαμηλώνουν τα μάτια ή κοιτάνε αλλού όταν μιλάνε ή όταν τους μιλάνε, οι άνθρωποι που ντρέπονται γι αυτό που είναι, οι άνθρωποι που νιώθουν κατωτερότητα μπροστά στους άλλους.  Όταν απευθύνετε σε κάποιον τον λόγο να τον κοιτάτε κατάματα και το ίδιο να κάνετε όταν κάποιος σας αναπτύσσει την άποψή του.8. Προσέξτε τη στάση του σώματός σας

Όταν κάθεστε, φροντίστε να κρατάτε το επάνω μέρος του σώματός σας χαλαρό μεν,  ίσιο  δε - μην δίνετε την εντύπωση ότι έχετε  «χυθεί» ή χωθεί στο κάθισμά σας. Μην καμπουριάζετε, μην σταυρώνετε τα μπράτσα σας, γιατί αυτή η στάση του σώματος μαρτυράει στάση άμυνας , επιφύλαξης και φόβου. Όταν στέκεστε, πατάτε και στα δυο σας πόδια, με τα πέλματα στραμμένα προς τον συνομιλητή σας και όχι προς τα έξω, γιατί έτσι δίνετε την εντύπωση ότι είστε έτοιμοι να το βάλετε στα πόδια ανά πάσα στιγμή.

9. Να είστε αυθεντικοί

Ο καλύτερος τρόπος για να νιώθετε κι εσείς και οι άλλοι καλά μαζί σας , είναι να παραμείνετε ο εαυτός σας, σε όλες τις περιστάσεις. Αντί να προσπαθείτε να φανταστείτε τι θα έκανε ή τι θα έλεγε κάποιος άλλος-που θαυμάζετε ή θέλετε να του μοιάσετε- στη θέση σας, προσπαθήστε απλώς να φερθείτε όπως σας «βγαίνει».


10. Εμπιστευθείτε το χρώμα

Απαρατήρητοι προσπαθούν να περνάνε εκείνοι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, γι αυτό και αποφεύγουν το χρώμα. Δεν σας λέμε να κυκλοφορείτε από το πρωί ως το βράδυ ντυμένοι με εκτυφλωτικά χρώματα. Σας λέμε απλώς να φοράτε ρούχα στα χρώματα που σας αρέσουν, που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι. Το χρώμα μας φτιάχνει τη διάθεση.


Άρτεμη Παπαδοπούλου 
Πηγή:     http://www.lifesharing.gr

12 σχόλια:

 1. Πολύ ωραία μαθήματα αυτοπεποίθησης.
  Με λίγη προσοχή μπορούν σίγουρα να αποδώσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και Καλό Μήνα!Πράγματι μακάρι να μπορούσαμε όλοι να εφαρμόζαμε αυτές τις συμβουλές.Ειδικά οι άνθρωποι με μεγάλες ευαισθησίες πάσχουν αρκετά στο επίπεδο της αυτοπεποίθησης (εξ ιδίων τα αλλότρια)....Φιλιά!

   Διαγραφή
 2. Θα συμφωνήσω με τη Φλώρα!
  Είναι συμβουλές που ούτως ή άλλως οφείλουμε να εφαρμόζουμε!
  Φιλιά Γεωργία μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Οφείλουμε" ..πάλι βρήκες τη σωστή λέξη!!!Πρώτα και κύρια για εμάς τους ίδιους και μετά για όλους όσους αγαπάμε..έτσι πάει! αν εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, ποιος θα νιώσει καλά μαζί μας? Οφείλουμε λοιπόν..ας το κάνουμε κι όλας!Σε φιλώ γλυκά και να έχεις έναν υπέροχο μήνα!

   Διαγραφή
 3. Everytime you give interesting suggestions. I agree in particular with the last one!
  Kisses
  Alessandra

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σπουδαίο το θέμα της ανάρτησής σου για την αυτοπεποίθηση..έπιασες θέμα που δεν θίγεται στα μπλόγκς και ενδιαφέρει πάρα πολύ ειδικά τους νέους που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους..φυσικά είναι και θέμα γονιών πως ένα παιδί μπορει να έχει αυτοπεποίθηση.να πατά γερά στα πόδια του για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της καθημερινότητας και της ίδιας της ζωής γενικότερα!!Μπράβο σου!!καλό μήνα και φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, για τη κατάθεση της γνώμης σου.Μεγάλο θέμα η αυτοπεποίθηση και όπως πολύ σωστά, το θέτεις... και για τα παιδιά που ανοίγουν τώρα τα φτερά τους, σε μια χώρα γεμάτη δυσκολίες.
   Σπουδαία δουλειά να είσαι γονιός και να μεγαλώνεις υγιείς προσωπικότητες, αλλά άραγε που μαθαίνεις να είσαι σωστός γονιός?
   Πιστεύω ότι η εμψύχωση παίζει σπουδαίο ρόλο στην αυτοπεποίθηση, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σε όλες τις ηλικίες.
   Καλό σου Μήνα και να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

   Διαγραφή
 5. ενδιαφέρον συμβουλές.Σίγουρα πρέπει πρώτα να σεβόμαστε τον εαυτό μας,και καλά θα κάνουμε να ακολουθήσουμε τα παραπάνω-)))
  ευχαριστώ πολύ για το μάθημα
  Καλό μήνα,και αν θέλεις δες εδώ,προσπαθώ να σας μαζέψω-)))

  http://pinterest.com/christagreece/blog-friends/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενδιαφέρον μάθημα για όλους μας, δεν χρειάζεται να ευχαριστείς!
   Ευχαριστώ πολύ, που περνάς και καταθέτεις τη γνώμη σου!Φιλιά, Καλό μήνα και Καλό Σ/Κ.
   Πάω βόλτα στο Pinterest, να δω τι κάνεις εκεί!

   Διαγραφή
 6. Ωραια αναρτηση αυτο με το χρωμα το οποίο οντως εμένα μου φτιάχνει το κέφι , δεν ήξερα ομως οτι είναι δείγμα ή τονώνει την αυτοπεπόίθηση, για τα νέα παιδιά πολύ χρήσιμες συμβουλές, φιλιά Μαίρη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εξαιρετικό το θέμα της σημερινής σου ανάρτησης! Νομίζω ότι η αυτογνωσία και η μελέτη του εαυτού μας είναι το πρώτο βήμα για την προσωπική επιτυχία αλλά και την ευτυχία! Γνωρίζουμε αυτό που πραγματικά είμαστε, αποκτάμε αυτοπεποίθηση, ξέρουμε τα όριά μας αλλά και να βάζουμε όρια στους άλλους! Να'σαι καλά, Γεωργία μου και να'χεις μιαν όμορφη Κυριακή! Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή