Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι…:

Τι είναι αυτό που κάνει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες… «ανθεκτικούς» και δυνατούς να ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους;

Πολλά άρθρα κάνουν λόγο για τα κρίσιμα χαρακτηριστικά ψυχικής αντοχής που πρέπει να διαθέτει κάποιος, όπως για παράδειγμα επιμονή, αισιοδοξία και μια αλάνθαστη ικανότητα να κάνουν μέχρι και την αποτυχία… επιτυχία.

Πέρα από τη σωματική δύναμη και την καλή κατάσταση υγείας που απαιτείται να έχει κανείς, η ψυχική και διανοητική δύναμη κρίνεται πιο σημαντικός παράγοντας, όπως αναφέρει σε άρθρο της στο Forbes ηCheryl Conner.
Οι διανοητικά και ψυχικά δυνατοί άνθρωποι έχουν υγιεινές συνήθειες. Καταφέρνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και τη συμπεριφορά τους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να αποβαίνει θετικός για επίτευξη ενός στόχου στη ζωή τους.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin παρακάτω παρατίθεται μια λίστα, με μερικά πράγματα που ακολουθούν οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι, και τα οποία αν τα ακολουθήσετε ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να γίνεται κι εσείς πιο… «δυνατοί».

Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι…:
1. Δεν χάνουν χρόνο με το να λυπούνται τον εαυτό τους για αυτά που τους συνέβησαν, για το «πώς ήρθαν τα πράγματα», ή για το πώς τους συμπεριφέρθηκαν άλλοι. Αντίθετα, αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και του ρόλου τους στη ζωή και αντιλαμβάνονται ότι η ζωή δεν είναι πάντοτε δίκαιη.

2. Δεν γίνονται υποχείρια άλλων. Δεν επιτρέπουν σε άλλους να πάρουν τον έλεγχο από τα χέρια τους και δεν επιτρέπουν σε κάποιον άλλο να έχει εξουσία επάνω τους. Δε θα έλεγαν για παράδειγμα την εξής φράση: «Το αφεντικό μου με κάνει να νιώθω άσχημα», κι αυτό γιατί καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τον τρόπο που αντιδρούν στις καταστάσεις.
3. Δεν προσπαθούν να αποφύγουν μια αλλαγή. Αντίθετα, καλωσορίζουν κάθε θετική αλλαγή και είναι πρόθυμοι και ευέλικτοι. Καταλαβαίνουν ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και πιστεύουν στις ικανότητές τους να προσαρμόζονται στις καταστάσεις.

4. Δε σπαταλούν ενέργεια σε πράγματα που δε μπορούν να ελέγξουν. Για παράδειγμα δε θα ακούσετε κάποιον «διανοητικά ισχυρό» να παραπονιέται για μια βαλίτσα που χάθηκε στο αεροδρόμιο ή για την κίνηση στους δρόμους. Αντίθετα, επικεντρώνονται σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν στη ζωή τους. Αναγνωρίζουν ότι μερικές φορές το μόνο πράγμα που μπορούν να ελέγξουν είναι η συμπεριφορά και η στάση τους.
5. Δεν προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους πάντες. Αναγνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ευχαριστούν τους πάντες όλη την ώρα. Δεν φοβούνται να πουν όχι ή να εκφράσουν τη γνώμη τους όταν χρειάζεται. Προσπαθούν να είναι ευγενικοί και δίκαιοι, όμως δεν ασχολούνται με κάποιον ο οποίος ενοχλείται επειδή απλά δεν… «έγινε το δικό του».
6. Δε φοβούνται το ρίσκο. Δεν παίρνουν απερίσκεπτες ή ανόητες αποφάσεις, αλλά δε φοβούνται να πάρουν ρίσκο όταν έχουν υπολογίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Ζυγίζουν τις καταστάσεις προτού πάρουν μια μεγάλη απόφαση και είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πιθανότητα… «αναποδογυρίσματος».

7. Δε δίνουν δεκάρα για το παρελθόν. Δεν χάνουν χρόνο με το να σκέφτονται ή ευχόμενοι για το πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αναγνωρίζουν το παρελθόν και προσπαθούν να μάθουν από τις εμπειρίες τους. Ζουν για το παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον.
8. Δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων και των συμπεριφορών τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δεν τα επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, αλλά προχωρούν μπροστά και φροντίζουν να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις στο μέλλον.
9. Δεν υποβαθμίζουν την επιτυχία των άλλων. Αναγνωρίζουν και χαίρονται με την επιτυχία των τρίτων. Δε ζηλεύουν ή νιώθουν εξαπατημένοι, όταν κάποιος άλλος τους ξεπερνά. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και είναι πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά για να απολαύσουν και το δικό τους μερίδιο σε αυτήν.
10. Δεν τα παρατάνε μετά από μια αποτυχία. Δε βλέπουν την αποτυχία ως ένα λόγο για να τα παρατήσουν. Αντίθετα, τη βλέπουν ως μια ευκαιρία για να ωριμάσουν και να βελτιωθούν. Είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να προσπαθούν μέχρι να το καταφέρουν.

11. Δε φοβούνται τις στιγμές που είναι μόνοι. Μπορούν να αντέξουν να είναι μόνοι και δε φοβούνται τον «ήχο» της ησυχίας. Δε φοβούνται να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους και χρησιμοποιούν το χρόνο αυτό για να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικοί. Απολαμβάνουν την παρέα του… εαυτού τους και δεν εξαρτώνται από άλλους για συντροφιά και διασκέδαση όλη την ώρα, αλλά τους αρέσει και όταν είναι μόνοι τους.
12. Δε νιώθουν ότι ο κόσμος τους χρωστά κάτι. Δεν αισθάνονται ότι δικαιούνται πράγματα στη ζωή «έτσι απλά». Αναζητούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν, βασιζόμενοι στα χαρίσματα και τις ικανότητές τους.
13. Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα. Αφιερώνουν όσο χρόνο χρειάζεται και αναγνωρίζουν ότι η πραγματική αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να… πετύχει.Read more: http://antikleidi.com/2013/12/25/what-avoid-mentally-srong-people/    &  http://enallaktikidrasi.com 

23 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ και καλή χρονιά.Τα χρήσιμα είναι καλό να τα μοιράζεσαι, μας πάνε λίγο πιο βαθιά, μέσα μας.

   Διαγραφή
 2. Για μια ακόμη φορά, "πήρα" πολλά μετά από δικό σου post! Να είσαι καλά πάντα!
  Καλή χρονιά, κούκλα μου!!!
  Υγεία, κέφι και όνειρα πασπαλισμένα με χρυσόσκονη!!!
  ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο γλυκό τρελοκομείο είσαι!!!!!!!!!!!!!!Μακάρι να ήταν δικό μου, απλή αναδημοσίευση, αλλά χαίρομαι που σου άρεσε!Σμουτς, επίσης!

   Διαγραφή
 3. ΜΑΚΑΡΙ .. να μπορούσαν όλοι να διαβαζαν αυτό το ποστ...ίσως να άλλαζαν αποψη για το τι είναι ζωή..!!!
  Να έχεις μια όμορφη χρονιά...γεμάτη απο αγάπη και χαμόγελα.. ας γινουμε φέτος πιο σωστοί άνθρωποι..!! φιλιαααα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρούλα μου, Καλή Χρονιά επίσης με υγεία, υγεία, υγεία, αγάπη και πολλές ευλογίες.Χίλια φιλιά και μακάρι να καταλαβαίναμε έγκαιρα τι είναι ζωή και τι είμαστε δυνατοί να κάνουμε..

   Διαγραφή
 4. Πολύ δυνατή ανάρτηση Γεωργία μου! Συγχαρητήρια! Έλαβα τόσο όμορφα συναισθήματα με τόσες γόνιμες σκέψεις!
  Να έχεις μια όμορφη, χαρούμενη, Καλή και προσοδοφόρα Χρονιά!
  Φιλιά πολλά!:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ μου άρεσε το " γόνιμες σκέψεις".Αυτός ήταν και ο σκοπός της ανάρτησης.Να έχεις μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία, αγάπη, προκοπή!Πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 5. Καλή χρονιά Γεωργία μου με υγεία,αγάπη χαρά,αρμονία,έμπνευση και δημιουργικότητα μέσα απο την καρδιά μου!!συγχαρητήρια για την σούπερ μαχητική ανάρτηση..εύχομαι να την διαβάσουν πολλοί φίλοι να προβληματιστούν,..όλοι μας δηλαδή!!χρόνια πολλά και την αγάπη μου σου στέλνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για το πολύ καλό σχόλιο σου.Χαίρομαι που την βρήκες χρήσιμη. Θα ήθελα προσωπικά να την διαβάζω κάθε μέρα, μέχρι να εμπεδώσω όλα όσα γράφει.Χίλια φιλιά και χίλιες ευχές για μια όμορφη νεα χρονιά.

   Διαγραφή
 6. I always love to read your important suggestions. Happy new year!!!!
  Kisses
  Alessandra

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Dearest Georgia,
  Grrrrrrr lost my comment because the Internet was gone.
  Try again to compose my thoughts. Being mentally strong can be a challenge at times. Women have more emotional problems I guess than men do. Yesterday I was viewing the YouTube video tapes of Princess Diana's Secret Tapes and her interviews... Wow, that woman was mentally strong for the outside; she kept smiling while inside she was about to die... and suffering from Bullemia. I admire her for helping still other people that were suffering on this planet, like visiting the Leprosy hospital in Indonesia, the very same one we went to in Jakarta as well. She got strength from doing that while hiding her own problems... being lonely and not having anyone to share this with.
  One good friend she shared things with published a book, a book that hurt her too as he had fantasized a lot of things; just for money to sell it and sacrificing her and the friendship.
  Did you read my post: {Like Princess Diana, I also Tried to Tackle the Leprosy Stigma} http://networkedblogs.com/S8mqg
  Wishing you lots of strength during your emotional times and know that you are in my thoughts and prayers. May 2014 be a good year for your for getting stronger; I have fought it and frankly I gained a lot; letting go of those that hurt you helps a lot.
  Hugs,
  Mariette

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Dear Mariette
   I know the problems with the internet and I get very angry. Interesting story with the distribution. Unfortunately people can be very bad. Happy new year, sweetie, with health, strength, love and blessings.Kisses & hugs, Georgia.

   Διαγραφή
 8. Yπέροχο το μήνυμα της ανάρτησής σου, Γεωργία μου!
  Σου εύχομαι μια καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, χαρά και ευτυχία για σένα και την οικογένειά σου!
  Φιλάκια πολλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να΄σαι καλά Μαριάννα μου.Πάντα υγεία και χαρά στο σπιτικό σου και μια χρόνια γεμάτη ευτυχισμένες στιγμές.Λυπάμαι που χάθηκα, αλλά σιγά - σιγά επανέρχομαι.Το 2013 ήταν μια άσχημη χρονιά για μένα, ελπίζω να πιάσουν οι ευχές σου για το 2014.Χίλια φιλιά!

   Διαγραφή
 9. Καλή Χρονιά Γεωργία μου , με υγεία , χαρές , αισιοδοξία και δύναμη για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη ζωή!!!Υπέροχη ανάρτηση!!Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι όμορφη ευχή!!! " πιο ανθρώπινη ζωή".Μακάρι κορίτσι μου, μακάρι!!!!!Εύχομαι όλα να σου πάνε πολύ - πολύ καλά το 2014 με υγεία και χαρά!Φιλιά, κορίτσι μου!

   Διαγραφή
 10. Δυνατή ανάρτηση !Ευχομαι η νέα χρονιά να σου χαρίζει υγεία ,πολλές ευτυχισμένες στιγμές,χαρούμενες μέρες,ενέργεια και αισιοδοξία!!!!Φιλάκια αγάπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι από τις πλέον δυνατές που έχω διαβάσει και γι΄αυτό τη μοιράστηκα μαζί σας.Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές και τις ανταποδίδω στο ακέραιο!Φιλιά με αγάπη κι από μένα!

   Διαγραφή
 11. η πηγή του άρθρου είναι αυτή: http://antikleidi.com/2013/12/25/what-avoid-mentally-srong-people/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαιρετικό το άρθρο σας και σας ευχαριστώ για την γνωστοποίηση της πηγής.Αναδημοσίευσα όμως το κείμενο όπως αυτό βρήκα αυτούσιο (εκτός των φωτογραφιών που πηγή τους είναι το google) http://enallaktikidrasi.com.Σας ζητώ συγνώμη,αλλά δεν γνώριζα την αρχική πηγή.Διορθώνω άμεσα.Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 12. Εξαιρετικό το άρθρο- δυνατό μάθημα ζωής!
  Εύχομαι να έχεις μια ευλογημένη χρονιά γεμάτη υγεία και όμορφες στιγμές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή