Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Πρωτομαγιά....

Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα σε όλους τους φίλους! Εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα!
Σήμερα   σκέφθηκα τι γιορτάζουμε   και κατέληξα ότι   οι περισσότεροι από μας, την μέρα την έχουμε συνδέσει με οικογενειακές, φιλικές εξορμήσεις στην εξοχή. Δεν είναι μόνο έτσι όμως η μέρα αυτή,   είναι μια μέρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε και  σκέφθηκα να   μοιραστώ μαζί σας την δυαδική διάσταση του εορτασμού της, μετά την ανάλογη εξερεύνηση στο διαδίκτυο.ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας (η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, για το εργατικό κίνημα είναι απεργία) για πολλές χώρες του κόσμου. Τις περισσότερες φορές η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος. Ο εορτασμός όμως της Πρωτομαγιάς, έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Πολλά από τα αρχαία έθιμα έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.
Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και γίνονται μέχρι σήμερα . Με τον εκχριστιανισμό όμως της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορτάζοταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.


Το έθιμο του μαγιάτικου στεφανιού

Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.

Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό.

Το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση. Επιπλέον, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που αντιστοιχούσε περίπου χρονικά στο Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο.

Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας. Δύσκολα μπορεί πια να ανιχνευτεί συμβολισμός στο σύγχρονο μαγιάτικο στεφάνι.

Για τους περισσότερους δεν αποτελεί ίσως τίποτα περισσότερο από μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει σε συσχετισμούς, σύμφωνα με τους οποίους «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Σίγουρα, όμως, η κατασκευή του προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως:

Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι. Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο. Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά. Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού. Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση του ώστε να φαίνεται, για το μάτι.

http://www.newsbomb.gr

..και ας μη ξεχνάμε η 1η μέρα του Μαίου είναι απεργία,γιατί:


Εργατική Πρωτομαγιά

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".

Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.

Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε έπειτα αυτού του συμβάντος.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.
Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.


Η έμπνευση του Γ.Ρίτσου για την συγγραφή του Επιτάφιου
Γράφει ο Γιάννης Ρίτσος:
«Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου,
πουλάκι της φτωχιάς αυλής, ανθέ της ερημιάς μου,
πώς κλείσαν τα ματάκια σου και δε θωρείς που κλαίω
και δε σαλεύεις, δε γρικάς τα που πικρά σου λέω;
Γιόκα μου, εσύ που γιάτρευες κάθε παράπονό μου,
Που μάντευες τι πέρναγα κάτου απ' το τσίνορό μου,
τώρα δε με παρηγοράς και δε μου βγάζεις άχνα
και δε μαντεύεις τις πληγές που τρώνε μου τα σπλάχνα;
Πουλί μου, εσύ που μου φερνες νεράκι στην παλάμη
πώς δε θωρείς που δέρνουμαι και τρέμω σαν καλάμι;
Στη στράτα εδώ καταμεσίς τ΄ άσπρα μαλλιά μου λύνω
και σου σκεπάζω της μορφής το μαραμένο κρίνο.
Φιλώ το παγωμένο σου χειλάκι που σωπαίνει
κι είναι σα να μου θύμωσε και σφαλιγμένο μένει.
Δε μου μιλείς κι η δόλια εγώ τον κόρφο δες, ανοίγω
και στα βυζιά που βύζαξες τα νύχια, γιέ μου μπήγω».Ανεξάρτητα από το αν η πολιτεία την έχει θεσπίσει ως μέρα αργίας....  αν κάποια στιγμή, οι εκάστοτε κυβερνήσεις   επαναδιαπραγμετευτούν το θέμα, εμείς μη ξεχνάμε και ας τιμούμε  τη μέρα πάντα ως απεργία. ...

23 σχόλια:

 1. Κάποτε που είπα στη δουλειά πως είναι απεργία και όχι αργία και πως θα έπρεπε να απεργούσαμε, μου απάντησαν: "μα ... δεν θα πληρωθούμε."
  Όταν τους είπα "αυτό ακριβώς εννοώ" με κοίταξαν με μισό μάτι και άλλαξαν κουβέντα.
  Καλημέρα και καλό μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα!έχεις δίκιο Πέτρο, έτυχα ίδιας συμπεριφοράς και αντίληψης.Πιστεύω ότι γι΄αυτό το λόγο, τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα.Να είσαι καλά και να έχεις ένα καλό μήνα.

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Είχα μπλοκάρει ή καλύτερα μου είχαν μπλοκάρει το blog, οπότε για πρώτη φορά ίσως, δικαιολογημένη για την αργοπορία.Να έχεις έναν όμορφο μήνα, μια όμορφη μέρα και μια ήρεμη και δημιουργική βδομάδα.Φιλάκια πολλά και ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. Καλή μέρα και καλή βδομάδα με χαμόγελα!

   Διαγραφή
 4. Καλό μήνα, κορίτσι μου!!!
  Ολάνθιστο και αφυπνιστικό!
  ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ μου άρεσαν τα επίθετα που χρησιμοποίησες!Καλή εβδομάδα και φιλιά πολλά.

   Διαγραφή
 5. Dearest Georgette,
  Wishing you a lovely May Day!
  Can't believe that it is already May and on the 26th it is Labor Day; a very busy weekend for people in the USA as most take a long weekend off for a mini vacation.
  Hugs and love to you,
  Mariette

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλό μήνα Γεωργία μου!!Καλή Πρωτομαγιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό μήνα και μια όμορφη,δημιουργική εβδομάδα, κορίτσι μου!Φιλιά!

   Διαγραφή
 7. Καλό μήνα, Γεωργία!! Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου για την Πρωτομαγιά!!
  Να'σαι πάντα καλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή βδομάδα, γλυκιά μου.Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε για την εργατική Πρωτομαγιά, όμως προτιμούμε να τη γιορτάζουμε σαν γιορτή της άνοιξης, μόνο, δυστυχώς.Οπότε, πάντα κατά τη γνώμη μου, στις εποχές που ζούμε, επιβάλλεται μια υπενθύμιση για το τι άλλο γιορτάζουμε. Σε φιλώ.

   Διαγραφή
 8. Καλό μήνα Ζωρζετάκι μου!
  Να μην ξεχνάμε αυτό πρέπει!
  Να μην ξεχνάμε!
  Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ!Ναι δεν πρέπει να ξεχνάμε, ειδικά στις μέρες μας.Ανεργία, εργαζόμενοι με πενιχρούς μισθούς και χωρίς ασφάλεια κ.λ.π..Σε φιλώ και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα.

   Διαγραφή
 9. Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ!Καλό μήνα και καλή βδομάδα!!!

   Διαγραφή
 10. Απαντήσεις
  1. The most beautiful month of the year!A lovely month at you & many kisses!

   Διαγραφή
 11. Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ δημιουργικό κορίτσι!!!!Να έχεις μια ήρεμη και όμορφη εβδομάδα και μια ακόμα ομορφότερη μέρα!Πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 12. Καλό μήνα!Ωραία ανάρτηση για να θυμόμαστε πως η Πρωτομαγιά δεν είναι μια απλή αργία!Πολλλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή